
I dag er det ETT år siden vi fikk det første smittetilfellet med koronavirus her i landet, og i dag skulle vi sette oss godt til rette her i Nyhetsmorgen og reflektere over hvor flinke vi har vært til å håndtere smitten her i landet.
Men så kommer altså tallene i dag som viser at smitten er på vei oppover igjen, og at vi mest sannsynlig går inn i en tredje smittebølge med det som følger av mulige nedstenging og andre begrensninger.
Så alt du trenger å vite om pandemiens siste utvikling skal du få hos oss her i Nyhetsmorgen – men vi har masse annet å snakke om også:
Molde gikk sensasjonelt videre i Europaligaen i går etter å ha slått tyske Hoffenheim på bortebane.
USAs president Joe Biden snakket i går med med Saudi-Arabias kong Salman – i dag venter vi at USA offentliggjør CIA-rapporten om drapet på Jamal Khasoggi.
En ny dokumentarfilm om artisten Billie Eilish er overraskende nær, inderlig og engasjerende ifølge NRKs anmelder


De fem selskapene som har fått mest i koronastøtte, betaler lite i skatt.
Dette viser igjen hvordan alle krisetiltak er rigga for de rike, mener SV.
Det er altfor lett å bryte menneskerettighetene overfor funksjonshemmede, hevder Norges Handikapforbund.
Krisepakka til studentene ble klar denne uka.
– Treffer for få og er for snever, mener Arbeiderpartiet.
Regjeringa vil at barnehager plikter å vurdere barnas norskkunnskaper før skolestart.
-Vil fjerne barndommens egenverdi, mener barnehagelærer som frykter utenforskap.
Hvor ble det av melkekartongkrimmen? Svaret på det mysteriet får du i løpet av den neste timen.
Velkommen til Dagsnytt 18 der vi også skal innom CIA-rapporten om drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi som ventes i dag.


Kva gjer all denne tida me brått har fått med norske familiar og norske barn? For enkelte er tida ei velsigning, for andre ein forbannelse. Det er tema i denne vekas utgåve av Desse dagar med Håkon Haugsbø på NRK P2.


Professor i bevaringsbiologi Anne Sverdrup-Thygeson ønsker å snu en hel verdens holdning og oppførsel overfor innsekter. Det gjør hun med entusiasme, humor, og så gode historier at sakprosabøkene hennes er blitt oversatt til mer enn 20 språk. Hør henne snakke om maurens husdyr, den viktige dolkhalen, og viktigheten av insektene for mennesker og natur.


Hvor tidlig må du begynne å tenke på pensjonsordninger? Og hva må du gjøre for å få best mulig pensjon?


Kvinner i Norge får stadig færre barn. I snitt fødes det et halvt barn mindre nå enn for ti år siden. I noen deler av landet får det store konsekvenser. Hvorfor går fødselstallene ned, og kan man gjøre noe med det? Richard Aune og Martin Torstveit ser nærmere på dette i Forstå Norge denne uka.


Flere hundre gutter er utsatt for overgrep gjennom mange år og på alle kanter av Sør-Norge. Men det er likevel få spor etter Lommemannen. Politiet er i ferd med å gi opp, men håper på et avgjørende tips.


Det kan virke som om Jan Olsen Kildevann & Compani er i ferd med å forsvinne litt fra publikums bevissthet. Spørsmålet er hva Jan Olsen selv gjør for å promotere produktene sine…


Sol og strender og luksusliv. Shopping og skyskrapere og styrtrike sjeiker. Dubai er feriedrømmen for millioner av turister. Men det finnes også noen som bare drømmer om å komme seg bort derfra. Hvorfor prøver prinsessene i Dubai gang på gang å rømme fra sjeiken som styrer?


– Jeg er et gissel, sier Prinsesse Latifa i Dubai i en rekke videoer som ble publisert forrige uke. Hun hevder det er faren, den mektige sjeik Maktoum, som holder henne innesperret.
Prinsessens venninne, finske Tiina, er svært bekymret for Latifa. Tiina hjalp henne nemlig under et hasardiøst fluktforsøk fra Dubai i 2018. Og siden har hun ikke fått møte prinsessa.
Hva i alle dager er det som har skjedd? Og hvorfor har disse videoene dukket opp akkurat nå?
Vi har snakket med Tiina Jauhiainen.


En forskers store drøm, er å gjøre en oppdagelse som utgjør en forskjell for menneskeheten. For eksempel å lage ny kreftmedisin, eller en koronatest som kan holde samfunnet gående.
Innovasjon er et av regjeringen Solbergs store satsingsområder. Samtidig opplever en av de mest verdensledende forskerne ved NTNU at hun blir straffet økonomisk for å drive business.
Det er massevis av eksempler fra historien på forskning som ikke nødvendigvis har hatt noen åpenbar anvendelse i øyeblikket, men som senere har endret verden. Likevel er det vanskelig å få penger. Det er også en form for berøringsangst mellom business og grunnforskning i Norge. Men det er ikke slik i nabolandene vår, eller i USA.
Hvorfor er det så vanskelig å få penger til grunnforskning?
Møt professorene Marit Otterlei og Magnar Bjørås. Hun står bak en helt ny og lovende kreftmedisin. Han er sentral i utviklingen av NTNUs koronatest som er eksportert til flere land. Med seg har de vitenskapshistoriker Thomas Brandt som forteller hvorfor akkurat Norge behandler grunnforskere annerledes, og hvorfor vi taper på det.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.


I dag er det ett år siden det første koronatilfellet ble påvist i Norge. Hva var det som skjedde og hva er konsekvensene nå?
Med Aftenposten-journalist Per Anders Johansen og Aleksander Nordahl.
