Trøndelag

Kan dette virkelig stemme?

Kan dette virkelig stemme?

Er det nye sykehuset i M&R bygget rundt Helseplattformen som eneste løsning?

SNR, det nye sykehuset i Møre og Romsdal, er ifølge styrepapirene og Stig Slørdahls uttalelser bygget rundt Helseplattformen og de muligheter Helseplattformen tilbyr av funksjonalitet.

HEMIT har rammeavtaler med norske leverandører som levere løsninger til Helse Vest og Helse SørØst som også omfatter alle nye sykehus i HMN RHF. Disse leverandørene leverer mange av de løsningene som SNR etterspør til en brøkdel av prisen til Epic.

  • Kan det stemme at HMN har frasagt seg alle muligheter for å få gode og rimelige løsninger og har overlatt alt til Epic?
  • Er det HEMIT eller er det Helseplattformen som skal drifte IT-løsningene på SNR?

Her er styresaken:

SNR er bygget rundt Helseplattformen og de mulighetene Helseplattformen tilbyr av funksjonalitet i et nytt sykehus. Alt av IKT infrastruktur og utstyr som leveres med Helseplattformen er lagt inn som en forutsetning for SNR. Ved en utsettelse av innføring av Helseplattformen vil det vil være behov for å gjøre om alle løsningene som er bygget/planlagt bygget rundt Helseplattformen, et eksempel er at alle integrasjoner til medisinsk teknisk utstyr (MTU) må endres til å integreres mot de gamle systemene. Deretter blir det behov for å konfigurere alt tilbake til å fungere opp mot Helseplattformen når Helse Møre og Romsdal skal gå i gang med innføringen.

SNR skal bli et moderne sykehus som skal funksjonalitet for blant annet:

  • Innsjekkingsløsninger
  • Betalingsløsninger
  • Køordninger
  • Digitale Whiteboard – styring av sykepleiere på post
  • Integrasjoner med PAS, blant annet informasjon på bookingskjermer poliklinikk/digitale skilt
  • Digital samhandling med pasienter/digital poliklinikk

Dette vil være funksjonalitet som ikke kan leveres uten Helseplattformen. For de områdene som ikke er prekære vil denne funksjonaliteten stå ubrukt, for områder som er prekære må det finnes alternative løsninger som kan føre til behov for innkjøp av andre løsninger i en kortere periode. En utsettelse vil medføre et betydelig arbeid for SNR-prosjektet, planverk må oppdateres, det vil tilkomme nye oppgaver som vil være arbeidskrevende. Dette kan føre til en økt risiko for forsinkelser i SNR prosjektet. Utsettelsen vil også få konsekvenser for planlagt gevinstuttak for SNR som en helhet. Det er en risiko knyttet til tilgang på tilstrekkelige IKT-ressurser for å forberede SNR uten Helseplattformen.

 

De fleste konsekvensene listet opp ovenfor vil føre til betydelige ekstra kostnader for HMR, eksempler på hva som vil føre til ekstra kostnader er blant annet rekonfigurering av løsninger to ganger, innkjøp av nye midlertidige system/løsninger, forlengelse av lisenser, merarbeid etc. Det er estimert at å ta i bruk SNR Hjelset uten Helseplattformen vil ha en kostnad på mellom 75–150 millioner NOK. Det er stor usikkerhet i estimatet. Estimatet bygger på anslag basert på antatte kostnader for avbøtende tiltak samt erfaringstall for omkonfigurering av systemer fra andre helseforetak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *